Primaria Cristesti

Satul Homita


 

   Se pare ca numele satului Homita vine de la un lipovan cu numele de HOMIA, stabilit aici, in urma cu mai bine de 300 de ani. Alaturi de acest lipovan, au inceput sa mai vina romani din Ardeal, cei mai multi fugiti de frica razboaielor, de persecutii religioase si de saracie.

   Se spune prin batrani ca aici a mai sosit si familia unui om cu numele de Ungureanu Iosub. Din aceasta familie se trage familia Iosub, care este destul de numeroasa.

   Toti noii veniti au fost nevoiti sa munceasca din greu in conditii de dijma pe mosia boierului Sturza din CRISTESTI.

   In comuna exista un monument istoric unic in orignalitatea sa in aceasta parte a judetului. Este vorba de cea mai veche biserica din zona, biserica care a fost construita in anul 1657. Dea lungul anilor, la aceasta biserica au slujit mai multi preoti, dar dintre acei mai vechi, localnici isi mai aduc aminte de doar :Pr Vasile Vatamanu, Pr. Gheorghe Sava, Pr. Radu Ungheanu iar actualmente credinciosi il au ca duhovnic pe parintele Ionel Andy Danila. Biserica din satul Homita, este construita in intregime din lemn, la ea au lucrat muncitori numiti trascari. Astfel la constructia biserici, au lucrat doua familii de trascari ( familia Gheorghe Doroftei si familia Alexandru Gheorghe Apetri), acestia au mai fost ajutati de muncitori de prin alte localitati. Biserica a fost renovata in anul 1938, iar de atunci aceasta a mai suferit cateva modificari.

   Ajuns în Heresti, tanarul preot Ioan Danila a gasit un sat parca uitat de vreme, o ramasita a unei vechi colonii polonezo-rusesti, în care existau batrani care nu stiau bine limba romana. Impresia lasata de oamenii Herestiului parintelui Ioan a fost aceea a unora capabili de fapte mari, dar putin îndrazneti. O dovada a lipsei lor de îndrazneala, a închiderii în cutumele comunitatii lor, era si aceea ca tinerii nu se casatoreau decat cu alti tineri din satul lor, exceptiile fiind foarte rare.

   Biserica satului, foarte veche, desi „curatica si îngrijita“, avea peretii ancorati de copacii din jurul ei, pentru a nu se surpa. „Am slujit prima Sfanta Liturghie la Heresti chiar de hramul satului, de Sfanta Cuvioasa Parascheva. Biserica era atat de subreda, încat atunci cand se trageau clopotele scartaia din toate încheieturile si chiar se miscau peretii. Le-am spus oamenilor ca ar fi bine sa facem o clopotnita la intrarea din curtea bisericii si sa scoatem clopotele din turla bisericii. Am ramas mai mult decat impresionat de entuziasmul pe care l-au aratat la propunerea mea. Astfel, în trei luni, clopotnita a fost terminata. Asta se întampla în 1974.“ Parintele Ioan nu-si mai aminteste cum si-a convins consatenii ca merita si sunt în stare sa faca în satul lor o biserica asa cum n-a mai fost vreodata, dar în 1977 a început constructia unei biserici despre care s-a dus vestea, vorbindu-se despre ea chiar si la postul de radio Europa Libera. Tot aici mai pot fi admirati si un numar de 3 plopi uriasi si foarte batrani, dar care sunt inca destul de puternici si cu un aspect maret.


Site recomandat

  informatia de pascani www.adicomsoft.ro

De ultima ora ...